Festa de Pasqua i aplec de Santa Eugènia

La festa de Pasqua és la també anomenada festa petita d'Agullana.

Dins dels actes que es fan cal destacar molt especialment la marxa XINO-XANO, que enguany ha arribat a la 33ena edició. Se celebra el divendres Sant i està organitzada per l'A.M.P.A de l'escola d'Agullana en col·laboració amb l'Ajuntament.

A les 9h del matí es convoquen als participants, petis i grans, a la Plaça Major, per començar la caminada. És una marxa senzilla i curta ja que està pensada per a tota la família. Cada any es tria un itinerri diferent al voltant del poble i que passi per algun dels nombrosos massos que hi ha al terme municipal d'Agullana.

Cap a les onze del matí es fa una parada per esmorzar i l'Ajuntament obsequia els participants amb xocolata desfeta i melindros; així com begudes per a tothom. Els assistents a l'excursió porten l'esmorzar de casa seva, normalment un entrepà.

En arribar a la plaça Major del poble tothom tindrà un gelat per refer-se de l'esforç.

 

L'A.M.P.A. cada any fa samarretes, gorres, bosses ..etc per vendre i fer algun diner per a les despeses de durant l'any.

El diumenge de Pasqua està ple d'actes: missa, sardanes, espectacle infantil, ball de nit..et.

També durant tot el dia, a la Plaça Major i voltants, es fa la Fira de Pasqua, que cada any compta amb més particpants ( artesans de formatge, joieria, fusta, melmelades, joguines, roba, embutits ..etc).

Per acabar la festa el diluns es celebra el tradicional aplec de Santa Eugènia, que amb quatre segles de tradició, molt ric en costums i usos folklòrics, congrega, any rera any, prop de mil persones provinents sobretot de l'Empordà i del Rosselló.

Centrat en la figura dels pabordes, es dóna per iniciat a dos quarts de 10 del matí, quan les tres parelles de joves del poble, vestits a l'antiga, surten de la plaça major acompanyats de la cobla i seguits per la resta dels romeus.

Ja a l'ermita, la festa continua amb una missa solemne, en el decurs de la qual es reparteix un pa d'ofrena guarnit amb un branquilló de bruc florit, i es canten els goigs a la santa.

Beneït el terme municipal i interpretades dues sardanes a l'esplanada de l'ermita, la gent es dirigeix al lloc dit Baix Prat. Aquí, mentre els assistents dinen, els pabordes i la cobla es dirigeixen primer a la taula de l'alcalde i posteriorment a totes les altres i a ritme de maniera treuen a ballar algú de cada coa el "llevant de taula".

A mitja tarda, davant l'ermita, té lloc el "Ball del ramallet" antigament del "Ball del buquet i cornet". Situats els assistents en rotllana, l'alcalde i la seva parella donen una volta d'honor a la fi de la qual se li lliura la vara d'alcalde; nova volta i en acabar aquesta, paga simbòlicament amb una moneda d'or i s'ofereix una toia o ram de flors a la seva parella.

To seguit s'afegeixen darrera d'ell els pabordes, els quals després d'haver fet una volta sencera paguen amb una moneda de plata i se'ls dóna la corresponent toia.

Acabades les voltes d'honor, és el públic en general qui es posa a la cua i compra per a la balladora escollida una flor o "buquet" i una paperina o "cornet" plena de confits. A continuació i a ritme de maniera les parelles ballen tot lluint el ramallet.

Al vespre, a la plaça d'Agullana la festa es tanca amb la ballada de la "Sardana de les cuineres", sardana de germanor i d'una sola anella.


Per a més informació:

  • Ajuntament d'Agullana

    c. Lluís Gomis, 2 17707 Agullana

    ajuntament at agullana dot cat

    L'horari d'atenció al públic de l'Ajuntament és, de DILLUNS a DIVENDRES, de 9 a 15 hores