Festa Major d'Agullana

Descendents de tapers, els agullanencs són gent donada a la festa i a les celebracions. Un exemple il·lustratiu d'aquesta herència rebuda d'operaris acostumats a "fer dilluns" abans que s'inventés la setmana anglesa és la pervivència, encara ara, d'uns dies de festa pensats per a descansar dels excessos fets els dies de festa anteriors. Són els diferents Sant Macari que se celebren durant l'any, concretament l'endemà del darrer dia de la festa major i també el dimarts de Pasqua.

La festa major és el 15 d'agost, diada de l'Assumpció, patrona del poble. Les successives comissions de feste i actualment l'Ajuntament, solen proposar un programa on no hi falten les sardanes, concerts, espectacles infantils, balls i futbol.

Des de 1936, el 15 d'agost la festa major coincideix amb la festa de la societat La Concòrdia, tradicionalment celebrada els dies 31 de maig i l'1 de juny i dedicada a sant Sebastià. El ritual d'aquesta festa és el que realment confereix a la jornada un caràcter propi.

Al matí, la junta amb les autoritats de l'ajuntament, surten de La Concòrdia acompanyats per l'orquestra per anar en direcció a l'església, portant el penó de la societat i acompanyats dels socis, en dues files que fan al costat, i amb la resta d'agullanencs que s'agegeixen a la celebració. En arribar a l'església, la junta cedeix el pas a les autoritats i als socis i demés gent, els quals hi entren tot passant per sota el cordó del penó, portat pel president sortint i per dos socis. La missa solemne que se celebra és en recordança de tots els socis difunts de l'entitat.

En acabar aquest acte religiós, tota la comitiva novament formada es dirigeix als locals de La Concòrdia i mentre es fa un vermut d'honor, l'orquestra ofereix unn concert.

La resta de dies de la festa major s'omplen amb actes ben diferents: sardanes, espectacles per a la mainada, concert i ball de nit.

Actualment tots els actes els organitza l'Ajuntament i tots són gratuïts.


Per a més informació:

  • Ajuntament d'Agullana

    c. Lluís Gomis, 2 17707 Agullana

    ajuntament at agullana dot cat

    L'horari d'atenció al públic de l'Ajuntament és, de DILLUNS a DIVENDRES, de 9 a 15 hores